Skip to main content

ΖΗΤΩ Ο ΤΙΓΡΗΣ

Triumph tiger 1200 riding
Epic Adventures Triumph Motorcycles 22nd Σεπ 2023

Ποιος ιδιοκτήτης adventure μοτοσυκλέτας δεν έχει ονειρευτεί μια μεγάλη περιπέτεια: Αφρική, Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες; Τις περισσότερες φορές, είναι οι μακρινές χώρες και οι ήπειροι που μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Τι γίνεται όμως αν έχετε μόνο πέντε ημέρες και θέλετε να κάνετε μια μεγάλη περιοδεία στην Κεντρική Ευρώπη; Η Triumph Ελβετίας ένωσε τέσσερις νέους με πολύ διαφορετικές μοτοσυκλετιστικές εμπειρίες, τους έβαλε επάνω σε Triumph Tiger και τους συνόδευσε σε ένα ταξίδι στις γαλλικές Άλπεις. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια μας εξέπληξε όλους.

Οι τέσσερις αναβάτες προέρχονταν όλοι από διαφορετικά υπόβαθρα οδήγησης. Η Héloise και ο Sebastian, ένα νεαρό ζευγάρι από τη γαλλόφωνη Ελβετία, νιώθουν άνετα στη σκηνή των Μοντέρνων Κλασικών, αλλά έχουν μικρή εμπειρία στις μοτοσυκλέτες adventure. Η Anja, η οποία είναι από τη Ζυρίχη, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία στην επαγγελματική της ζωή για να ξύσει τα γόνατά της στην αγωνιστική της μηχανή σε μια πίστα ανά τον κόσμο. Μέχρι τώρα, δεν έχει προτιμήσει ποτέ τις μοτοσυκλέτες adventure.

Δεν ισχύει το ίδιο για τον Lennart, ο οποίος ξοδεύει κάθε ελεύθερο λεπτό του χρόνου του στη σέλα της Tiger και το έχει κάνει εδώ και αρκετούς μήνες. Μέχρι στιγμής όλα καλά, η τετράδα συναντήθηκε στο Martigny, στο γαλλόφωνο μέρος της Ελβετίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

Το σχέδιο: να διανύσουν 2000 χλμ μέσα από τις γαλλικές Άλπεις, σε πέντε ημέρες και κυρίως σε μικρούς ορεινούς δρόμους. Ένα φιλόδοξο σχέδιο, ακόμη και για έμπειρους αναβάτες, παρά τις άριστες προπονητικές και παρακινητικές δεξιότητες του πλοηγού Lennart.

Οι γαλλικές Άλπεις είναι ένα εξαιρετικό σκηνικό για περιηγήσεις με μοτοσυκλέτα. Χάρη στη Γαλλική Λέσχη Τουρισμού, η οποία, πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ενθάρρυνε την ανάπτυξη αλπικών διαδρομών μεταξύ Γενεύης στην Ελβετία και Τουλόν στη Μεσόγειο για την προώθηση του ορεινού τουρισμού. Σήμερα, κάθε παιδί στη Γαλλία γνωρίζει το Col du Galibier, το γεωγραφικό αποκορύφωμα κάθε Tour de France. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το ατελείωτο δίκτυο μικρών δρόμων που διασχίζουν τις γαλλικές Άλπεις και μπορούν να οδηγηθούν κατά μήκος φαραγγιών και πλαγιών πάνω από κάθε πιθανό αλπικό πέρασμα. Η καρδιά της περιπέτειας, τι άλλο θα θέλατε;

Οι τρεις αρχάριοι της περιπέτειας μας λένε για τις εμπειρίες τους οι ίδιοι.



Héloise: «Ως λάτρης των παλιών μοτοσυκλετών, δεν ήξερα τι να περιμένω όταν μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω μια Triumph Tiger 1200 για το Σαββατοκύριακο. Όντας περίεργη και τολμηρή, δέχτηκα αμέσως την ευκαιρία για αυτήν την περιπέτεια.

Πήρα στην κατοχή μου την Tiger 900 Rally Pro, η οποία θα ήταν η σύντροφός μου στο δρόμο για τις επόμενες μέρες. Η αντίδρασή μου ήταν: «Μα είναι τεράστια! Δεν θα τα καταφέρω ποτέ!
Βγήκα στο δρόμο με τον Sébastien, τον σύζυγό μου, ο οποίος με συνοδεύει σε αυτήν την όμορφη περιπέτεια προς το Martigny. Από τα πρώτα λίγα χιλιόμετρα, συνειδητοποίησα πόσο εντυπωσιακή ήταν αυτή η μοτοσυκλέτα και σύντομα ανακάλυψα ότι ήταν εξαιρετικά ελαφριά και εύκολη στο χειρισμό. Ακόμη και μετά από μια περίοδο χωρίς οδήγηση, ένιωσα άνετα αμέσως και απέκτησα γρήγορα εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα.

Στο ραντεβού, ο Reto μας καλωσόρισε με χαμόγελο και μας σύστησε την όμορφη ομάδα με την οποία θα περνούσα αυτές τις 5 μέρες, την Anja και τον Lennart, που αμέσως λάτρεψα. Μετά την ενημέρωση με έναν καφέ, ξεκινήσαμε για 5 ημέρες με περάσματα, βουνά, λίμνες και μαγικά τοπία.
Οδηγώντας στους πιο όμορφους γαλλικούς δρόμους για 2 ημέρες για να κατέβουμε στη Barcelonnette, όπου μας περίμεναν 24 ώρες αγνών αισθήσεως, μου κόπηκε η ανάσα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς διασχίζαμε τα περάσματα και τα φαράγγια. 

Τα Ελβετικά Γερμανικά μερικές φορές ήταν δύσκολο να μεταφραστούν όσον αφορά τον προσανατολισμό, αλλά η ευγένεια αυτής της όμορφης ομάδας και των υπόλοιπων υπόσχονταν υπέροχες αναμνήσεις και πολύ γέλιο.

Φτάσαμε στη Barcelonnette και είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην ομάδα του Triumph Ride για μια αξέχαστη μέρα για να διασχίσουμε τους μικρούς δρόμους ανάμεσα στα βουνά και τα ποτάμια αυτής της όμορφης περιοχής. Οι μαρμότες συμπλήρωναν το απαλό βουητό των μοτοσυκλετών σε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο. Ένα γεύμα στη μέση της φύσης για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και φύγαμε με τον John Mbaye που ήταν ο οδηγός μας για την ημέρα.

Το ταξίδι συνεχίστηκε και ξεκινάμε τα μεγάλα γαλλικά και ιταλικά περάσματα (Isola, Bonnette, Galibier, Iseran.) Με γέμισε συγκίνηση βρίσκομαι στη μέση της φύσης, έτσι ακριβώς, χωρίς να το περιμένω.

Αυτή η εμπειρία ήταν απίστευτη, το αίσθημα της ελευθερίας και της ευτυχίας να νιώθω ζωντανός πάνω στη μοτοσυκλέτα Triumph Tiger 1200, που με συνόδευε σε όλη αυτή την περιπέτεια.

Το 5ήμερο ταξίδι πέρασε τόσο γρήγορα. Οι δρόμοι μας χώρισαν και ο καθένας μας επέστρεψε στην καθημερινότητά του. 
Μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο σε αυτή τη φούσκα εκτός χρόνου, θα θυμηθώ την περιπέτεια και τις όμορφες ιστορίες να διηγηθώ. Το ταξίδι με την Triumph Tiger 1200 ήταν υπέροχο και θεϊκό».

 

Anja: «Όταν προσκλήθηκα από τον Lennart και την Triumph να συμμετάσχω στην περιοδεία, ήμουν δύσπιστη στην αρχή. Εδώ και πολύ καιρό, έχω χάσει τη διασκέδαση της οδήγησης μοτοσυκλέτας σε δημόσιους δρόμους, επειδή οι σημερινές μοτοσυκλέτες δρόμου, που με ενδιαφέρουν, είναι πολύ γρήγορες και δυνατές για να κινηθούν με τρόπο που ταιριάζει στο σκοπό αυτών των μοτοσυκλετών. Τα καλά λόγια του Lennart, οι φωτογραφίες του από την περιοδεία και η νέα αυτοπεποίθησή μου ήταν όλα εξαιρετικά χρήσιμα - μέχρι που στάθηκα μπροστά στην εντυπωσιακή Tiger 1200 GT Explorer: Πώς μπορώ να οδηγώ ένα τέτοιο μηχάνημα, που φαίνεται μεγαλύτερο από το αυτοκίνητό μου, σε τόσες σφιχτές στροφές για μέρες και να διασκεδάζω κιόλας; Λοιπόν, ο Λέναρτ φάνηκε να είναι σίγουρος όταν είπε: «Πιστέψτε με, θα είναι μια ιστορία αγάπης». Μετά από πέντε στροφές, γρατζουνούσα ήδη την άσφαλτο με τα μαρσπιέ και το χαμόγελο στο πρόσωπό μου φαινόταν μέσα από το κράνος. Είναι απλά απίστευτο πόση αυτοπεποίθηση μου έδωσε αυτή η μοτοσυκλέτα από το πρώτο δευτερόλεπτο και πώς μπόρεσα να την μετακινήσω διαισθητικά, με ασφάλεια και, αντίθετα με τις προσδοκίες μου, σπορ στις μερικές φορές σφιχτές στροφές. Χάρη στην Triumph Tiger 1200, ανέκτησα τη χαρά της οδήγησης σε δημόσιους δρόμους σε ελάχιστο χρόνο. Σε ευχαριστώ, Triumph! Είναι εκπληκτική η αυτοπεποίθηση που σου δίνει αυτή η μοτοσυκλέτα και το πώς μπορείς να τη «ρίξεις» διαισθητικά στις στροφές. Χάρη σε αυτή, επέστρεψα στο να απολαμβάνω την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους σε ελάχιστο χρόνο. Τρελό!»

Sébastien: «Όταν η ομάδα από την Triumph Ελβετίας μου πρόσφερε μια βόλτα στη Γαλλία με την Triumph Tiger 1200, δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Δεν ήξερα τους υπόλοιπους αναβάτες, εκτός φυσικά από τη σύντροφό μου Héloise. Μόλις ξεπεράσαμε το γλωσσικό εμπόδιο, με το επίπεδο των αγγλικών και των γερμανικών μου να είναι φτωχό, καταλάβαμε ο ένας τον άλλον αμέσως. Ταυτόχρονα, ήταν προφανές, όλοι έχουμε το ίδιο πάθος για τις μοτοσυκλέτες και τους όμορφους δρόμους. Το Tiger 1200 είναι μια επιβλητική μοτοσυκλέτα, αλλά μόλις ξεκινήσει είναι τόσο εύκολη στην οδήγηση και στο χειρισμό. Και τι άνεση, μπορείς να την οδηγείς για χιλιόμετρα χωρίς να αισθάνεσαι κουρασμένος. Στο δρόμο, ο Lennart μας βρήκε μια υπέροχη διαδρομή στα δευτερεύοντα δίκτυα των Γαλλικών Άλπεων, αναμειγνύοντας μικρούς δρόμους με στροφές που σχεδόν σε ζαλίζουν αλλά και σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις την ευκινησία αυτών των «μεγάλων» μοτοσυκλετών. Αυτή η περιπέτεια με έκανε να γνωρίσω εξαιρετικούς ανθρώπους και είχα την τύχη να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία με τη σύντροφό μου, το εύχομαι σε όλους. Τώρα, κάθε φορά που συναντώ μια Triumph Tiger, με κάνει να σκέφτομαι τον υπέροχο χρόνο που πέρασα με τον Lennart, την Anja και την ομάδα της Triumph Ελβετίας».


 

Lennart: «Όταν η Triumph Motorcycles με προσέγγισε για να οργανώσω μια περιπέτεια, οδηγώντας τις Tiger, φρόντισα να συμπεριλάβω μερικούς απίστευτα απαιτητικούς δρόμους. Αν δεν ήταν στενό και στριφτό, δεν θα το συμπεριλάμβανα στην περιοδεία. Συν τοις άλλοις, φροντίσαμε να είναι μεγάλες οι μέρες και να σταματήσουμε σχεδόν καθόλου. Αυτό θα ήταν σκληροπυρηνικό!

Δεν ήξερα όμως ότι οι αναβάτες μας ήταν νέοι στο παιχνίδι περιπέτειας. Αμφέβαλλα για μέρες: πρέπει να αλλάξω το πρόγραμμα και να τους διευκολύνω; Πρέπει πραγματικά να οδηγούμε στους δρόμους που απαιτούν πλήρη εστίαση και σίγουρο χειρισμό των μοτοσυκλετών; Να τους δώσω ένα απόγευμα ρεπό κάποια στιγμή; Σκέφτηκα τις δικές μου εμπειρίες Tiger: χωρίς καμία σοβαρή εμπειρία εκτός δρόμου, διέσχισα την Ισλανδία και την Αφρική με μια Tiger 900 Rally Pro. Αν μπορώ να το κάνω αυτό, τότε ο καθένας μπορεί! Έτσι, για τη Γαλλία, αποφασίσαμε να πάμε με το αρχικό σχέδιο και να μην είμαστε μαλακοί με κανέναν.

Αποδείχθηκε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση! Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους τεχνικούς και απαιτητικούς δρόμους. Οι αναβάτες μας έκαναν άνετα ελιγμούς με τις Tiger σε όλες τις στροφές, σε όλα τα φαράγγια, σε όλα τα βουνά. Όταν βγήκαν τα κράνη, το μόνο που έβλεπες ήταν χαμόγελα, το μόνο που μπορούσες να ακούσεις ήταν ευτυχία. Στο τέλος των μεγάλων ημερών οδήγησης, κατέβαιναν από τις μοτοσυκλέτες σαν να είχαν μόλις τελειώσει την καθημερινή τους διαδρομή 20 χιλιομέτρων στη δουλειά. Απόλυτα ενθουσιασμένοι με όλες τις όμορφες στιγμές που έζησαν εκείνη την ημέρα. Η ευελιξία και η άνεση που πρόσφεραν οι Tiger τους επέτρεψαν να πάνε στην περιπέτεια μιας ζωής – ακόμα και όταν πραγματοποιούνται τόσο κοντά στο σπίτι για εμάς. Αυτή, για μένα, είναι η ομορφιά των μοτοσυκλετών adventure: σας δίνουν τη δυνατότητα να φτάσετε σε νέους προορισμούς, μέρη που δεν έχετε ξαναπάει. Είτε ανακαλύψετε τον κόσμο είτε ανακαλύψετε ξανά τη δική σας ή γειτονική χώρα: Η μοτοσυκλέτα Triumph Tiger 1200 θα σας πάει εκεί… και θα επιστρέψετε ξανά στο σπίτι! Αυτή η περιπέτεια ήταν η ζωντανή απόδειξη αυτού».

TIGER 1200

Triumph Tiger 1200: η μοτοσυκλέτα adventure παντός εδάφους που κατακτά τον κόσμο, τελειοποιημένη από εσένα…

Εξερεύνησε άρθρα από την επιλεγμένη ετικέτα